dimecres, 20 de febrer del 2013

Les tríades xineses: assassinats en el veïnat





Negre com la xocolata 90% cacau, com el cafè doble després d'una nit d'insomni, com el fons d'un pou sec. Així es presenta el nou i brillant llibre d'Andreu Martín, Societat Negra. La història t'atrapa des de la primera coma fins el darrer punt. Ben aviat el lector es trobarà un cap tallat d'una dona sobre un cotxe, i el seu cos nu sota un camió. Més endavant cauran més cadàvers, una família sencera, un nacional que no es refia dels mossos, uns mossos massa poc valorats, un jutge amb pressa, uns mitjans de comunicació desbordats, unes maras a l'ombra, i molta mala llet de l'autor. Tot aquest còctel servit amb un estil cada cop més bell, excel·lent en la trama policíaca, ple de detalls ben documentats. Una joia de novel·la negra, que va més enllà del gènere per dibuixar, amb traç precís, una Barcelona de tercera filera, oculta sota cartells de Venta al por mayor, uns negocis tan rentables, com els casinos de Las Vegas.

Seguint l'estela del Montalbán més crític, de l'Izzo més desesperat, del Camilleri més cínic, del Márkaris més destructor, trobem l'Andreu Martín en el moment més dolç de la seva carrera literària. Lluny dels Flanagan, centrat en l'actualitat, i en el món adult, Martín desplega tots els seus coneixements, i múltiples assessors, per teixir una novel·la a l'alçada dels grans del gènere, no només de la Mediterrània, sinó de la història com podrien ser en Chandler, en Simenon, Christie, etc.

A més a més, té el tarannà d'aquell que no s'ho creu, que continua fent la seva vida de sempre, que a la mínima dóna un cop de mà a qui el demana. L'Andreu és així, a les antípodes de l'escriptor aïllat, superb i despectiu. Pencaire nat, picapedrer de les lletres, es mereix les més grans felicitacions del món dels lectors, per aquest últim regal, una peça magistral que sona que trona, i que segur que no deixarà ningú indiferent.

Què són les tríades xineses? I els bancs clandestins? És normal la concentració de negocis xinesos al voltant del carrer Trafalgar? I què són les maras, com els Black Panthers desmantellats ahir per la polícia? També podem aprofundir en el coneixement de les arts marcials, i sobretot passar unes hores enganxat al sofà amb els ulls clavats a les pàgines d'aquest magnífic llibre.

Em sobren els arguments per recomanar aquesta novel·la, o la xerrada que l'Andreu farà aquesta tarda a les 19 hores a l'Ateneu Barcelonès. Ara només falta el vostre valor per llegir-lo, per conèixer l'inspector en cap Cañas, i endinsar-vos en el món de les tenebres xineses, i sortir indemnes de la mort que us envoltarà fins ben entrada la nit.